

Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością i nie tylko,gdyż spożywać ja mogą małe dzieci. Cukinia jest warzywem sezonowym a jej zbiór zaczyna się od lipca do połowy października, więc to już końcówka tego wyjątkowo zdrowego i smacznego warzywa. Warto zatem pokusić się o szczyptę zdrowia szczególnie, że nie nadaje się do długiego składowania a przechowywana w odpowiednich warunkach (najlepiej w suchym i chłodnym miejscu), może zachować swoje wartości na dłużej.
Mimo iż cukinia im młodsza tym smaczniejsza to nie należy się zrażać do tych dużych i „starych”. Maja nieco twardsza i grubszą skórkę ale ugotowane jako leczo, upieczone lub starte smakuja naprawde zachwycajaco
Na zdjęciu polecamy pieczoną cukinie z warzywami i mięsem mielonym. Smacznego!
lub placuszki z drobno tartej cukinii:
- Produkty: cukinia żółta,
- 1 mała cebula, 1 jajko,
- 1/3 szklanki mąki sól,
- pieprz,
- szczypta curry do smaku,
- papryka,
- plasterek sera żółtego
- rukola na wierzch.